Wie ben ik?!

In de rubriek Wie ben ik?! lees je een interview met een van onze medewerkers. Maak kennis met de persoon achter deze collega!

Maak kennis met
Janneke Walstra

Vertel eens wat over je werk bij Zorggroep Drenthe

In september 2017 ben ik begonnen als wijkverpleegkundige in Eelde. Hierbij coördineerde ik de Thuiszorg.


Sinds maart 2019 ben ik werkzaam als ELV (Eerstelijnsverblijf) consulent. Dit is een nieuwe functie binnen Zorggroep Drenthe. Om het ELV te optimaliseren is de functie van ELV consulent ontstaan. Het doel hiervan is om verbeteringen aan te brengen door een efficiënte en uniforme werkwijze te realiseren. Doordat deze functie nog in de opstartfase zit, heb ik veel gesprekken op de locaties met de teamleiders zorg. Tevens gebruik ik mijn netwerk en documentatie. De informatie hieruit verwerk ik in een procesbeschrijving. Ook neem ik deel aan regionale overleggen. Als consulent ben je de spil in de ELV zorg en men kan met vragen bij mij terecht.

ELV zorg houdt in dat mensen tijdelijk worden opgenomen als het thuis even niet meer gaat. De doelstelling is dat men na de tijdelijke zorg weer terug kan gaan naar hun eigen woning.


Wat vind je leuk aan je werk?

Wat ik leuk vind, is dat ik progressie zie bij het optimaliseren van een efficiënte werkwijze, maar ook de motivatie van de collega’s van de locaties. Iedereen is bereid om er voor te zorgen dat dit proces bij Zorggroep Drenthe verbeterd wordt.


Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn hobby’s zijn; fotografie, lezen en het houden van kippen.


Wat voor kippen? Wil je daar wat meer over vertellen?

De kippen waar ik mij mee bezig houd, zijn Serama’s, dit is een Maleisisch kippenras. Een leuke eigenschap van deze kippen is dat ze aanhankelijk zijn. Voor mijn hobby ga ik ook met de kippen naar tentoonstellingen. Daar worden de Serama’s gekeurd op hun gedrag en bepaalde uiterlijke kenmerken. Om het gedrag, dit is het belangrijkste onderdeel van deze keuring, goed te ontwikkelen, moet er dagelijks getraind worden. Dit trainen is meer een vorm van aandacht. Ze gaan oefenen met het staan op een sokkel en worden hiervoor beloond met een lekkere meelworm. Ik ben lid van pluimveeclub PKV Muntendam en ik zit ook in de redactie van ons clubblad. Jaarlijks organiseren we in het najaar een show waar ongeveer 600-700 dieren komen. Er zijn niet alleen kippen, er zijn ook allerlei andere pluimvee- en kleindieren te zien zoals; konijnen, cavia’s etc. Dit is een groot evenement waar de voorbereidingen al weer voor begonnen zijn. Deze voorbereidingen bestaan uit het benaderen van keurmeesters en vrijwilligers. Maar ook moeten er uitnodigingen en aanmeldformulieren worden verspreid onder de fokkers. Naar aanleiding van het aantal opgegeven dieren wordt er een indeling van de hal gemaakt. Verder wordt er nog een kinderprogramma ontwikkeld. Er is altijd een schminkhoek aanwezig en soms kunnen ze dieren aaien. Natuurlijk zijn PR-activiteiten ook niet onbelangrijk.


Kortom het gehele jaar draait om de shows. Voor het fokken van de kippen maak ik gebruik van een broedmachine en af en toe is er een natuurlijke broed. De kippen worden getraind om aan de shows mee te doen. Een aantal dagen voor de show is er een keuringsdag. Alle dieren worden gekeurd. Ik ga dan mee als secretaresse van de keurmeester, hij roept, ik schrijf.


Ben je de enige van je familie die hier mee bezig is?

Nee, het is echt een familieding. Mijn broer en ik hebben het van m’n ouders meegekregen en mijn kinderen zijn er ook mee besmet. Ieder fokt z’n eigen ras en gaat ermee naar shows. Soms wordt er door een van ons een prijs gewonnen. Ikzelf ben niet prestatiegericht. Ik heb er gewoon heel veel plezier in!

De volgende shows zijn op 25/26 oktober a.s., de Midden Groningen show en op 9/11 januari 2020, de Noordshow te Assen.

Klik hier voor meer informatie over PKV Muntendam!