Wie ben ik?!

In de rubriek Wie ben ik?! lees je een interview met een van onze medewerkers. Maak kennis met de persoon achter deze collega!

Van links naar rechts: Theo Platje viool en contrabas, Freddie van der Beek doet zang, gitaar, mondharmonica en kazoo, Ben Logher solo- en basgitaar en ik de drum, wasbord en cajon.

Maak kennis met
Jaap van der Beek

Vertel eens wat over je werk bij Zorggroep Drenthe

Sinds 1 juli 2006 ben ik werkzaam als technisch medewerker bij Zorggroep Drenthe. In het begin werkte ik veel bij De Vijverhof, later kwam ik bij de Thuiszorg en ben ik me meer gaan richten op de extramurale personenalarmering. Ook kun je me in alle locaties tegenkomen voor allerlei technische klussen.


Wat vind je leuk aan je werk?

Vroeger was de sfeer in een verzorgingshuis anders en had je meer tijd voor een babbeltje met een bewoner. Tegenwoordig gebeurt dat minder. Dat komt mede doordat de zorg in de loop der jaren zwaarder is geworden.


Personenalarmering vind ik het mooiste om te doen. Het is afwisselend werk en er is een handige app voor waar wij mee werken! Meegaan met de techniek om zo beter te kunnen voldoen aan de wensen van de cliënten.


Wat zijn je hobby's?

Motorrijden is één van mijn hobby’s. Ik ben wel een mooi weer rijder; terrasje pakken, weekendjes weg. Van de zomer heb ik nog samen met een vriend deelgenomen aan de TT night ride. We hebben ook weleens met een club motorrijders van De Vijverhof een mooie toertocht gemaakt, maar dat is al heel lang geleden… Nog een hobby van mij is de band waar ik in zit: “Vollek”.


Oh wat leuk! Hoe is dat zo gekomen?

Toen ik een jaar of 14 was, gingen mijn ouders met vakantie naar Canada. Toen had ik met mijn broers en zussen het rijk alleen. Mijn broer Freddie en ik hebben op een dag de huiskamer “omgebouwd”, een drumstel en elektrische gitaren opgehaald en een club vrienden uitgenodigd. Dat was héél gezellig! Op m’n 16e was ik dj. Samen met een kameraad had ik een drive in show. We oefenden in de schuur bij ons huis en deze werd met grote pick-up letters omgedoopt tot “Studio 1”. Mijn vader was onze chauffeur en reed ons overal naar toe met het hele spul. We traden op in the White corner in Norg en bij Appie en Vera in Een, daar werd ik later één van de vaste DJ’s. Ik nam ook deel aan wedstrijden, de bekers liggen nog op zolder.


Mijn ouders waren helemaal niet muzikaal. Misschien heb ik het muzikale van opa want ik heb een klarinet van hem geërfd. Later begon ik als drummer bij “Smildigerroet”, een top 40 band. Mijn broer zat in een andere band, een Groninger folk- en bluesband “De Provaaiders”. Hij liet een demo-cd aan mij horen en ik zei tegen hem dat ik het wel leuk vond maar een beetje kaal zonder drum erbij haha. Daarna ben ik ook bij de band gekomen en werd later de naam veranderd in “Vollek”. We zingen in het Gronings dialect (het gezin Van der Beek heeft in Drenthe en Groningen gewoond) en treden op in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.


Wie schrijft de liedjes?

Mijn broer - Freddy van der Beek, de eerste foto links - componeert de liedjes en schrijft alle teksten. Soms wordt een bestaande melodie gecoverd, maar de teksten zijn altijd van zijn hand. Als we met z’n vieren bij elkaar komen, maken we er samen een geheel van en zo ontstaan onze nummers.

Waar oefenen jullie met de band?

Dat is wel leuk om te vertellen. De oefenruimte is in dezelfde schuur waar ik als DJ oefende bij mijn ouderlijk huis. Daar woont m’n moeder nog steeds. Het is van oorsprong een oude Herberg uit 1723 en heet “De Jachtweide” in Veenhuizen. Elke dinsdagavond drinken we eerst koffie met moeders en daarna gaan we oefenen. Dat vindt ze prachtig! We hebben ook een Nederlandstalige cd uitgebracht. Deze gaat over Veenhuizen; de paupers, landlopers en de omgeving. Dat vonden we leuk omdat Freddie en ik daar zijn opgegroeid. Er zit ook een videoclip bij het liedje “Fochteloërveen”. Te zien op YouTube en onderaan deze pagina! Deze is gemaakt door een medewerker van RTV Drenthe.


Waar treden jullie op?

Op particuliere feestjes, bijvoorbeeld als iemand 50 wordt of zoveel jaar getrouwd is. In Woonzorgcentra's, binnenkort ook in De Noorderkroon in Roden, en ook in zalen waar we kleine concerten geven zoals bij Boerderij Kamps nabij Assen/Rolde en Coco Maria in Veenhuizen. Daar zijn we zo’n beetje de huisband geworden.


Wat is het leukste optreden?

Muziek maken met elkaar en de leuke reacties van het publiek na afloop. Ook de blije gezichten van bewoners van zorgcentra waar we optreden.


Van welke artiesten wordt jij blij?

Ik houd heel erg van Bruce Springsteen, Elvis, Johnny Cash en Eric Clapton, wat stevigere muziek.


Verdien je nog een leuk zakcentje aan de band?

Nou nee, de opbrengsten gaan op in het maken van cd’s en het materiaal e.d. We doen het meer omdat we er zelf veel plezier aan beleven. We hebben ondertussen 4 cd’s op onze naam staan. Deze zijn te koop bij Van der Veen in Assen, via Bol.com of bij ons zelf na een optreden. Ook te beluisteren via Spotify! De laatste 2 cd’s zijn via een officiële platenmaatschappij (Marista) uitgebracht! Wie ons wil zien en horen, kijk op onze website; www.vollek.nl, Facebook of YouTube.


Klik hier voor meer informatie over Vollek