'DE VERBINDING'


Voor de rubriek 'De Verbinding' ontmoeten Maurits van der Hoest en Baukje van der Molen elkaar

Dinsdag 4 september jl. nam Baukje een kijkje in de keuken bij Maurits in Symphonie. Maurits is kok in Symphonie en Baukje Hoofd Personeelsplanbureau en Zorgservicebureau.


Zowel Maurits al Baukje kenden elkaar niet. Het gesprek verliep echter al snel soepel. Dit lukt ook al vlot als je een aantal passies deelt. Maurits droomde al vroeg van een carrière als profvoetballer en ook Baukje heeft grote affiniteit met sport en heeft als hobby koken en bakken.


Maurits droomde als klein jongetje, zoals de meeste kleine jongetjes van een carrière als profvoetballer, het was al snel duidelijk dat voetbal als hobby beter past. Zijn ouders vertellen vaak dat hij al heel vroeg iets had met eten en het koken daarvan. Dit heeft gemaakt dat hij na verschillende omzwervingen in de horeca en een tijdelijke functie in Mozaiek, tenslotte als kok werkt in Symphonie. Het voordeel van werken in een locatie is dat je in een vaste (erg leuke) groep werkt, en dat de werktijden goed aansluiten op je privé leven. Maurits werkt inmiddels 2,5 jaar bij Zorggroep Drenthe en heeft het hier erg naar de zin.


Baukje is al iets langer werkzaam bij Zorggroep Drenthe en is via De Vijverhof terecht gekomen bij het huidige Zorgservicebureau. Sinds maart hoort daar ook het Personeelsplanbureau bij. In totaal werkt zij iets meer dan 19 jaar bij Zorggroep Drenthe.


"Er is niets mooier dan de glimlach van onze cliënten."

Maurits en Baukje ervaren hun werk als boeiend en interessant, en er is niets mooier dan de glimlach van cliënten die tevreden zijn over een maaltijd of de ingezette route van zorg. Een mooie dag voor een ieder is waar zij dit werk voor doen. De dag van Maurits begint met het aanzetten van alle apparatuur, hij checkt zijn mail, pakt een kopje koffie en controleert de bestellingen en verwerkt deze. Daarna begint het voorbereiden van de maaltijden.


Symphonie kookt twee keer op een dag de warme maaltijd voor verschillende cliënten en bereidt daarnaast ook nog de maaltijden voor de cliënten van De Noorderkroon. Dit zijn ongeveer 200 warme maaltijden op een dag. Het menu wordt samengesteld door de menucommissie. Het menu geeft wel de ruimte tot eigen invulling.


De cliënten van Symphonie hebben namelijk een voorkeur voor dikke rijst. Niet het favoriete kostje van Maurits en Baukje. De vrijheid om dit wel voor de cliënten te koken, maakt wel deel uit van het plezier waarmee Maurits zijn werk uitvoert.

Baukje vertelt dat zij meestal rond 07.30 uur het Centraal Bureau binnenstapt, haar computer aanzet en eerst haar mail bijwerkt. Daarna loopt zij vaak naar de verschillende teams om te kijken hoe een ieder de dag start, meestal zijn er daarna afspraken en verschillende vormen van overleg en werkt zij aan beleid en procesvorming. Het contact met medewerkers en het samen ontwikkelen en leren vindt zij een van de mooiste onderdelen van haar vak.


Wanneer je het over het delen van je passie hebt, komt deze bij Maurits en Baukje ook privé wel een beetje op hetzelfde neer. Op de vraag wat zou je doen wanneer geld en tijd geen rol spelen, dan zouden zij beiden de droomreis van hun leven maken. Maurits gaat dan zeilen in het Caraïbische gebied. Baukje zou graag drie maanden rondtrekken met een camper in Canada.


Er wordt afgesloten met de afspraak dat Maurits van harte welkom is op het Centraal Bureau om te kijken wat de werkzaamheden van Baukje en haar collega’s binnen het Centraal Bureau daadwerkelijk inhouden.