"DE VERBINDING"

Op een mooie zonnige middag in juni jl. hebben Yvonne Baas en Irene Vinke met elkaar gesproken over de functie die Yvonne vervult op locatie Spectrum in Beilen. Yvonne is sinds een jaar werkzaam bij Zorggroep Drenthe en heeft hier geen seconde spijt van gehad. Op de dag van hun gesprek was het een gezellige ‘boel’ op locatie Spectrum. Het schoolorkest De Wijs van het Linde College uit Wolvega speelde voor bewoners en cliënten in het restaurant, een van de werkplekken van Yvonne.

Yvonne is als Facilitair Medewerker werkzaam op locatie Spectrum. Zij doet dit sinds een jaar met heel veel plezier. Yvonne is 52 jaar, gehuwd en heeft een dochter van 16 (ook werkzaam op locatie Spectrum bij de Facilitaire Dienst) en twee dochters van 15. Een drukke, gezellige boel, waarbij de oudste dochter op hoog niveau schaatst, wat het nodige vraagt van het hele gezin. Om even los te komen van de dagelijkse werkzaamheden slaat Yvonne geen enkele dag over om GTST te kijken en mocht dit toch een keer gebeuren, kijkt ze het zeker terug. De enkele momentjes helemaal voor zichzelf plant ze vroeg in de morgen. Opstaan als het hele gezin nog ligt te slapen, kopje koffie en dan even gewoon helemaal ‘niks’ en genieten!


Van het kappersvak de zorg in

Yvonne is van oorsprong kapster en heeft dit ook de eerste 15 jaar van haar carrière gedaan. Daarna is ze overgestapt naar de horeca. Na ook dit ongeveer 15 jaar te hebben gedaan is ze verder om zich heen gaan kijken. Niet dat ze het werk niet meer leuk vond, maar het toch regelmatig ’s nachts laat thuis komen en er ’s morgens wel weer vroeg uit willen zijn voor de kinderen begon Yvonne met het ‘ouder’ worden meer tegen te staan.

Verkocht

Omdat haar dochter al werkte op locatie Spectrum als ‘afwashulp’ en hier enthousiast over was, trok Yvonne ook de stoute schoenen aan en besloot eens binnen te lopen en te vragen naar werk. Op dat moment zat locatie Spectrum volop in de verbouwing en was er geen ‘ruimte’. Maar de aanhouder wint, en na drie keer weer binnenlopen is het haar gelukt en werkt ze nu sinds mei vorig jaar met veel plezier op locatie Spectrum. En dat voor iemand die altijd zei: "Ik hou niet van oudere mensen, ze zeuren altijd". Nu daar is ze van teruggekomen. Na de eerste dag werken was ze ‘verkocht’ en zou ze nu nooit meer iets anders willen.


Yvonne werkt als facilitair medewerker in het restaurant in de bediening, in de brooddienst en de koffiedienst. Alhoewel ze alle taken die ze uitvoert met veel plezier doet, begint ze te stralen als ze vertelt over haar werkzaamheden in de brooddienst. Tijdens de brooddienst gaat ze met haar kar langs bij de bewoners en cliënten op hun kamer. Dit zijn de momenten waarop ze even persoonlijke aandacht aan onze bewoners en cliënten kan besteden. Iets wat ze zeer belangrijk vindt. Hiervoor loopt ze op de gangen graag iets harder, zodat ze de bewoners en cliënten, tijdens het uitdelen en het smeren van de broodjes, wat extra aandacht kan geven. Na de broodronde heeft Yvonne even pauze waarna ze weer aan de slag gaat met de koffie zodat ze tegen kwart over 7 ’s avonds weer voor de volgende ronde op pad kan gaan voor de koffieronde.

"Ik besef het niet altijd, maar eigenlijk krijg ik de hele dag door complimentjes van bewoners"

Dankbaar

Bij het uitvoeren van al haar taken die ze uitvoert, ervaart ze toch wel de meeste voldoening uit het contact met de bewoners en cliënten. Ze merkt op dat er veel eenzaamheid is en ze is dankbaar dat iets kan betekenen door een klein beetje aandacht te geven. Ze vertelt: "Ik geef iets, maar ik krijg er ook heel veel voor terug. Ik besef het niet altijd, maar eigenlijk krijg ik de hele dag door complimentjes van bewoners". 'Wat fijn dat je even met me praat’ of ‘als ik jou zie, smaakt het eten altijd lekker’ zijn woorden die Yvonne vaak hoort.

Het team van Yvonne bestaat uit ongeveer acht directe collega’s. Onderling hebben ze een goed contact. Na vele jaren gewerkt te hebben in de horeca miste ze in het begin wel eens ‘het na afloop van het werk’ nog samen even iets drinken. Yvonne vond dit altijd erg gezellig. Door de verschillende diensten in locatie Spectrum is dit niet altijd mogelijk, maar Yvonne heeft dit wel aangegeven bij haar collega’s en zo nu en dan (bijvoorbeeld na afloop van het verzorgen van een verjaardag voor een bewoner of cliënt) zitten de collega’s nog wel eens na met een drankje. Naast haar collega’s bij de Facilitaire Dienst is er ook een goede samenwerking met collega's in de zorg. Collega’s waarvoor ze veel waardering heeft. Aan het eind van het gesprek concluderen Yvonne en Irene dat het contact met mensen (of dit nu bewoners, cliënten of medewerkers zijn) de meeste voldoening geeft in het werk.

Yvonne Baas

Irene Vinke