Wie ben ik?!

In de rubriek Wie ben ik?! lees je een interview met een van onze medewerkers. Maak kennis met de persoon achter deze collega!

Maak kennis met
Jans Leeuwerik

Sinds wanneer werk je bij Zorggroep Drenthe?

In 1992 ben ik begonnen als Assistent-Kok oproepkracht en dat werd fulltime als Zelfstandig Werkend Kok in vaste dienst wegens een langdurig zieke collega. In 2004 ben ik Chef Kok geworden doordat Hoofd Voeding bij De Vijverhof ernstig ziek werd en taken over genomen moesten worden. Joost Koobs en ik namen deze taken waar. De Vijverhof is altijd mijn locatie gebleven.


Wat vind je leuk aan je werk en waarom?

Het koksvak is een leuk en creatief vak. Ik heb me in al die jaren ook prima creatief kunnen uitleven mede doordat we zelf de menu's konden samenstellen en samen met de andere collega's steeds leuke gerechten bedachten. Het doel was ook altijd om leuke nieuwe gerechten te bedenken met als uitgangspunt de cliënten voor wie we koken. Goede, plezierige en gezellige omgang met collega's is altijd wat ik het allerbelangrijkste heb gevonden. Lol hebben met elkaar!


Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd kijk ik veel informatieve filmpjes op YouTube. Het menselijk lichaam interesseert me enorm. Hoe je je cellen kunt vernieuwen of versterken door bijvoorbeeld intermittent fasting of elke morgen een paar minuten koud douchen. Qua sport doe ik vrij weinig, vier tot vijf keer per week een kwartiertje wat oefeningen doen vind ik meer dan genoeg. Daarnaast loop ik wel elke dag met Dexter, m'n hond (een witte Engelse Bull Terrier). Wandelen in de natuur vind ik heerlijk. Het liefst buiten de paden net als de zon opkomt. Dat is dan ook mijn favoriete tijdstip om te wandelen. Het allerliefst als het gesneeuwd heeft. Kou, daar hou ik van. Heerlijk als 't gevroren heeft! Fotograferen is ook een hobby van mij, een hele grote hobby zelfs!

Vertel daar eens wat meer over zoals: wanneer ben je begonnen met fotograferen, wat voor materiaal gebruik je, waarvan maak je foto’s?
Fotografie begon ik leuk te vinden vanaf ongeveer m’n twintigste. Toen kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, dat was een Praktica. Al snel kwamen er allerlei lenzen bij die ik 2e hands aanschafte bij voornamelijk "Objectief", destijds een fotozaak in Groningen. Na een jaar of vier/vijf ruilde ik m'n camera en lenzen in voor een compact superzoom camera welke op zich best een leuke geavanceerde camera was. Maar doordat ik toen net samenwoonde en druk met werk was, verwaterde de fotografie en bleef de camera in de tas zitten. In 2001 kocht ik weer een nieuwe camera en dat was voor mij de eerste digitale camera. Een Fujifilm finepix van, ik geloof, 2 megapixel... jaja!


Voor m'n veertigste verjaardag kreeg ik een digitale spiegelreflexcamera van het merk Canon. Daarmee veranderde alles en werd het echt een passie. Die passie werd nog weer versterkt doordat ik twee jaar later ook met Photoshop ben gaan werken! Je kunt dan nog zoveel meer uit een foto halen! Voor mij is het nu zo dat de foto uit de camera de eerste helft van het uiteindelijke resultaat is. De tweede helft is echt Photoshop dat het tot een eindproduct maakt! Geen gemakkelijk programma en ontzettend groot maar als je er eenmaal een beetje mee uit de voeten kunt is het geweldig! Ik heb er geen cursus voor gevolgd evenals voor de fotografie, maar voornamelijk door informatie van YouTube te halen, vragen te stellen en doen, doen en nog eens doen heb ik het mijzelf eigen gemaakt. Het is zoals ze zeggen een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik heb wel een nummer bij de Kamer van Koophandel gehad als bedrijf met de intentie er meer uit te halen maar dat is niet gelukt. Ik had in de tijd dat ik in Oude Pekela woonde een studio aan huis maar inmiddels ben ik alweer twee keer verhuisd en heb nu geen studio meer. Momenteel fotografeer ik òf buiten òf in de huiskamer die ik ombouw tot "studio". Dat gaat prima, al is een grote studio waar je alles kunt laten staan natuurlijk fijner.

Qua camera's heb ik zo'n twaalf jaar met Canon gefotografeerd. Van de 350D naar de 650D daarna de 5DII en 5DIII. Daarbij heb ik verschillende lenzen gehad, bv. 28-80mm L f2.8, 50mm f1.4, 70-200mm L f2.8, 85mm f 1.8, 18-135mm f3.5-5.6 en nog een paar. Vorig jaar ben ik helemaal overgestapt naar spiegelloos van Sony. Alles ingeruild behalve de 85mm f1.8 van Canon die ik nog steeds gebruik met adapter op m'n huidige Sony A7III. Sinds kort heb ik een Sony 50mm f 1.8 aangeschaft. De 70-200mm f 2.8 van Sony staat nog op mijn wishlist evenals de 85mm f1.4 van Sony.


Ik doe voornamelijk portretfotografie en af en toe maak ik in de natuur foto’s als ik aan het wandelen ben. Tijdens een fotoshoot neem ik vaak alle tijd. Eerst rustig een kop koffie of thee en wat kletsen ter ontspanning. Het is voor degene die geportretteerd wordt toch altijd spannend. Vooraf hebben we al ideetjes uitgewisseld die we dan ook nog even doornemen. Een fotoshoot duurt bij mij vaak twee tot drie uur en dat is dan inclusief het beoordelen van de foto' en het maken van een keuze welke foto's bewerkt moeten worden. Doorgaans maak ik tussen de honderd en driehonderd foto's tijdens een shoot in verschillende settings en met verschillende belichtingen. Buiten is het afhankelijk van het weer en de locatie hoeveel opnames ik maak.

Heb je nog tips voor ons?

Mocht je bijvoorbeeld een camera willen aanschaffen met een verwisselbare lens dan zou ik beginnen met een 50mm f1.8 op Fullframe formaat en 35mm f1.8 op Aps-c formaat (welke qua instap goedkoper is om mee te beginnen). Het verschil is op YouTube te zien in bijvoorbeeld dit filmpje. Een foto die gemaakt is met een camera met verwisselbare lenzen maakt wel heel veel verschil met de camera op je telefoon.


Ik flits bijvoorbeeld los van de camera met één of meerdere flitsers en verschillende lichtvormers. Een reflector geeft hard licht met harde schaduwen en een softbox of octobox zacht licht met zachte schaduwen. Ik gebruik meestal een octobox van 70cm, dat is een ronde softbox. Af en toe gebruik ik een beautydish van 40 0f 70cm. Dit is een ronde schaal waar het licht in een soort ronde spiegel wordt geflitst welke daarna weer wordt gereflecteerd op het model.


Geef je ook workshops?

Ik doe op aanvraag een beginnerscursus fotografie en eventueel portretfotografie. Een cursus is te boeken via e-mail (jlyourpicture@gmail.com) of het boekformulier op de website (http://jansleeuwerik.nl/).


Meer van Jans zijn werk zien? Op zijn Facebookpagina is het grootste deel van zijn meest recente werk te vinden!

e-mailadres: jlyourpicture@gmail.com | website: www.jansleeuwerik.nl