Samen voor een moooie dag


Een dagje mee met een Specialist Ouderengeneeskunde

Ingezonden door Arenda Krol

Een huisarts vroeg mij enige tijd geleden of ik een consult wilde doen bij één van zijn patiënten, met de vraag of er sprake was van dementie. Doen van consulten voor een huisarts is ook onderdeel van het vak ouderengeneeskunde. Een huisarts vroeg mij enige tijd geleden of ik een consult wilde doen bij één van zijn patiënten, met de vraag of er sprake was van dementie. Doen van consulten voor een huisarts is ook onderdeel van het vak ouderengeneeskunde.


Op een zonnige dag in de zomer ging ik bij de patiënte thuis op bezoek. Zij zat, samen met haar schoondochter, op haar balkon te genieten van de zon. Ik had de schoondochter uitgenodigd om bij mijn bezoek aanwezig te zijn. Al heel snel werd mij duidelijk dat bij deze allerliefste 95-jarige dame sprake was van grote cognitieve stoornissen. Ze begreep niet veel meer van de werkelijkheid, maar genoot zichtbaar van onze aanwezigheid en de zon en de koffie met koek. De schoondochter en ik hielden het gesprek gaande door te babbelen over het weer, haar mooie appartement en de lekkere koek. Mevrouw vertelde dat ze aan het einde van de dag weer naar haar ouders zou gaan.


Om de diagnose dementie te stellen behoort de arts een cognitieve test af te nemen als bewijs, meten is weten. We gebruiken hier meestal een MMSE test voor. Dit is een test waarin vragen gesteld worden die te maken hebben met o.a. oriëntatie en geheugen, zoals vragen over tijd en plaats, maar ook over rekenen en onthouden. Ik wist zeker dat mevrouw laag zou scoren op de test ,maar ja, het hoort er nou één keer bij. Mijn voorgevoel bleek juist te zijn. Mevrouw wist echt niet waar ze was en welk jaar het was etc. Een voorbeeld hiervan was het volgende: mevrouw kreeg drie woorden van mij te horen, die za na een andere opdracht weer aan mij mocht vertellen. De woorden die ik haar vertelde waren, appel – sleutel – tafel. Toen ik haar vroeg om de drie woorden weer aan mij te vertellen, dacht zij lang na en keek mij toen met twinkelende ogen aan... Ze zei: “Ik weet het niet meer precies, maar ik geeft je gewoon een woord extra: 'Ik – Hou – Van – Jou'."

We hebben er alle drie heel hartelijk om gelachen. Toen ik niet veel later wegging gaf ze me een hand en vroeg of ik nog eens terug wilde komen. Ze had het heel gezellig gevonden.


Wat heb ik toch een mooi beroep en wat was dit weer een “Moooie Dag”.

Wil jij jouw anekdote, waarin jij voor een mooie dag zorgt, ook delen met je collega’s? Klik hier of mail naar redactie@zorggroepdrenthe.nl